Value Based Healthcare – hippe hype, of ….?

Vandaag kreeg ik een verslag van een bijeenkomst over Value Based Healthcare (VBHC) onder ogen. Hier werd dit concept gebracht als waarden gedreven zorg. Huh? Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk vind ik het belangrijk dat zorg wordt geleverd vanuit bepaalde waarden en normen (bijvoorbeeld patiënt centraal, kosteneffectief, …). Maar volgens mij is dat niet wat Porter (een econoom) bedoelde met de term Value Based Healthcare. Anders had hij het wel Values Based Healthcare genoemd …

Porter definieert Value vrij hard als achieving the best outcome at the lowest cost. Dit gaat dus, net als bij Lean, over waarde en waarde toevoegen. Is VBHC dan zo nieuw? Het is al meer dan 10 jaar geleden dat Porter zijn boek Redefining Healthcare, dat geheel over VBHC gaat, uitbracht. Nieuw is het dus niet. Centraal in VBHC staan uitkomsten (in termen van waarde voor de patiënt) en de meting hiervan. Ook niets nieuws – dat leert Lean (vanaf jaren ’80 uitgebreid beschreven) en het werk van kwaliteitsgoeroes als Deming (P-D-C-A) en Donabedian (structuur – proces – uitkomsten) ons ook al jaren. Zowel kwaliteit als kosten? Triple Aim en bijvoorbeeld het Leuvens Klinisch Pad Kompas benoemen dat ook heel duidelijk.

Een ander uitgangspunt is het vaststellen van de ‘waarde keten’ (vaak over de grenzen van zorgsectoren heen). Dit lijkt op Value Stream Mapping in Lean en natuurlijk op zorgpaden. Ook niet echt nieuw dus ….

De Santeon-ziekenhuizen zijn volop bezig met VBHC. Op hun website staat: “De Value Based Health Care methode (VBHC-methode) is gericht op het maximaliseren van de waarde van zorg voor de patiënt en het reduceren van de zorgkosten. …. VBHC is relatief nieuw in Nederland. Het is anders dan de veel gebruikte Lean- of BPR-methode (Business Process Redesign). Omdat VBHC uitgaat van de medisch conditie en de toegevoegde waarde voor de patiënt, wordt innovatie en verbetering onderdeel van de dagelijkse klinische praktijk. Professionals en ziekenhuizen kijken anders naar de inrichting van het (inhoudelijke) zorgproces en er zijn meer patiëntgerichte verbeteringen mogelijk, ingezet door de professionals. De uitkomsten van behandeling zijn vertrekpunt voor het maximaliseren van waarde. Tegelijkertijd biedt VBHC altijd een afweging op het kostenaspect.”

Dat VBHC relatief nieuw is in Nederland ben ik het wel mee eens, althans als concept. De onderdelen of elementen zijn zeker al langer aanwezig. Dat VBHC zo verschilt van Lean (en de methode zorgpaden – zie eerder) ben ik het echter niet mee eens. Ook in deze methoden staat de waarde voor de patiënt centraal, en ook deze methoden dagen de professionals uit om dagelijks te kijken naar verbetermogelijkheden.

Misschien komt alle aandacht voor VBHC eerder uit het feit dat het een nieuwe mode is, die de negatieve bijklank van Lean (bezuinigen, Lean en mean, etc.) en zorgpaden (kookboekgeneeskunde, papieren tijgers, etc.) niet heeft?

Of is het, zoals Porter stelt “The strategy that will fix healthcare”? Ik weet het echt niet, en wil er graag meer over leren! Ik ben dan ook zeker aanwezig op de intervisiebijeenkomst over Value Based Healthcare op 9 februari in Utrecht! Wie denkt en praat er mee??

Porter ME, Lee TH. The Strategy That Will Fix Healthcare. 2013 Harvard Business Review, Oct. 2013

 

 

Eén reactie to “Value Based Healthcare – hippe hype, of ….?”

  1. VBHC: waarde = kwaliteit / kosten | RubenvanZelm Says:

    […] gezondheidszorg. Of je het er nu mee eens bent, of een scepticus bent (zie ook mijn eerdere post), het lijkt een soort nieuwe realiteit. Ik juich de aandacht voor het meten van en sturen op […]

Plaats een reactie